ETIOPIE SIDAMO
Detailní popis produktu
Družstvo Sidama Union – Certifikace Fairtrade & Organic
Cooperative Union (SCFCU). Tuto unii reprezentuje 53 základních družstev spolu s 8000 nezávislými drobnými producenty z oblasti Sidama v jižní Etiopii. Farmáři zde obvykle pěstují kávu ve stínovém krytu původních stromů, které kávovníky chrání před chladem a větrem a vyrovnávají teplotní rozdíly mezi dnem a nocí. Kávovníky jsou na plantážích pěstovány zároveň s dalšími plodinami, které farmářům zajišťují alternativní zdroj příjmů. Zpracování kávy probíhá v centralizovaných zpracovatelských závodech, do nichž producenti dodávají a prodávají své kávovníkové třešně. Etiopské pěstitelské oblasti Káva se v Etiopii pěstuje především v jihozápadních a jihovýchodních oblastech země ve federálním státě Oromia a ve Státě jižních národů, národností a lidu (SNNPR). Pěstují ji převážně drobní zemědělsci na farmách s v průměru méně než 2 ha půdy. Tito výrobci zajišťují cca 95 % celkové produkce země. Pěstitelské oblasti jsou rozděleny do různých regionů, z nichž každý dává kávě charakteristické chuťové vlastnosti. Mezi tři hlavní etiopské pěstitelské oblasti patří Harrar, Ghimbi a Sidamo.
Sidamo
Sidamo je nejproduktivnější etipskou pěstitelskou oblastí. Do ratifikace nové ústavy v prosinci 1994 bylo Sidamo samostatnou provincií. V současné době je oblast rozdělena na tři správní oblasti – SNNPR, Somali a Oromia. Součástí oblasti Sidamo jsou také dva pěstitelské mikroregiony Guji a Yirgacheffe, které svou kávu uvádějí na trh pod vlastními názvy. Kávovníky se pěstují v nadmořských výškách od 1600 do 1900 m. Etiopská káva s označením kvality zrna Grade 2, připouští 4-12 defektů na 300 g vzorku zelené kávy. Káva Sidamo je známá svým jasným citrusovým profilem s květinovými tóny.
Tradice výroby etiopské kávy
Produkce kávy v Etiopii probíhá i dnes z velké části tradičním způsobem s omezeným používáním hnojiv a pesticidů a s ručním obděláváním kávovníkových plantáží včetně následného sušení. V Etiopii existují čtyři různé způsoby pěstování kávy: lesní káva, polo-lesní káva, zahradní káva a plantážní káva. Lesní kávou je nazývána divoká káva, která roste ve stínovém krytu přirozeného lesního porostu a nemá konkrétního vlastníka. Zrna kávovníků rostoucích pod ochranou vzrostlých stromů pomaleji dozrávají a dochází v nich k procesům, které mají vliv na výslednou chuť kávy. Pěstování polo-lesní kávy je systém, kdy farmář žijící v blízkosti lokality s divoce rostoucí lesní kávou, provádí její plení a prořezávání, čímž si kávu v podstatě přivlastní. Proplívání umožňuje rostlinám získat přístup k dostatečnému množství světla, aniž by byly vystaveny přílišnému slunečnímu záření. Farmář, který se o lesní kávu stará, se považuje za vlastníka polo-lesní kávy a může ji pravidelně sklízet. Zahradní káva se obvykle pěstuje v blízkosti farmy, kde zemědělec žije, a to tím způsobem, že se na obdělávané půdě nepěstují pouze kávovníky, ale i další plodiny. Farmáři při pěstování těchto smíšených kultur používají na rozdíl od lesní a pololesní kávy organická hnojiva. Plantážní káva roste na komerčních farmách postavených buď vládou nebo soukromými investory za účelem vývozu.
.
Při tomto druhu pěstování kávy se nejčastěji uplatňují hnojiva a herbicidy
Domácí spotřeba a export
Polovina národní produkce kávy je určena pro domácí trh. Etiopie je se svou spotřebou 2,40 kg kávy na obyvatele v tomto ohledu v Africe na prvním místě. Káva zde má jak společenskou, tak kulturní hodnotu. Káva se popíjí především během společenských událostí jako jsou rodinné sešlosti, náboženské oslavy či doba smutku. Káva dodávaná a prodávaná na místním trhu má obvykle nižší kvalitu. Jedná se často o kávu, která byla původně určena na vývoz, ale nesplnila standardy Etiopské komoditní burzy (Ethiopian Commodity Exchange). I přes nižší kvalitu je cena kávy na místním trhu obvykle vyšší než cena vývozní. Skutečný národ kávy Až 20 % etiopského obyvatelstva je již po generace přímo či nepřímo závislá na produkci kávy a jejím prodeji. Přibližně 15 milionu lidí pěstuje plodiny pro svou obživu, zatímco stovky tisíc prostředníků se podílejí na výkupu plodin od farmářů a dodávkách těchto plodin na zahraniční i domácí trh. V roce 2014 byla Etiopie pátým nějvětším producentem kávy na světě a největším africkým producentem této plodiny. Káva je hlavním zdrojem příjmů Etiopie, z jejího exportu plyne asi 25-30 % celkových státních příjmů.
Země: Etiopie
Odrůda: Heirloom Sidamo
Sklizeň: 2021 Chuťový profil: jemná káva se středním tělem a aciditou a příjemnou sladkostí s dotekem limetky a květinovými tóny
oblast: Sidamo Nadmořská výška: 1600–1900 m
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.