India Planta
Detailní popis produktu
Mysore Plantation A
Indický stát Mysore, známý také jako Karnataka, je jednou z nejznámějších pěstitelských oblastí v Indii, která produkuje více než polovinu národního objemu kávy. Pěstitelská oblast Karnataka se skládá ze tří odlišných zón: pobřežní oblasti Karavali, regionu Malenadu s horským pásmem Western Ghats, kde se rozkládají nejrozlehlejší kávovníkové plantáže a regionu Bayaluseeme s plošinou Deccan Plateau. Kromě státu Karnataka se kávovníky pěstují též v oblasti Wayanadu, v blízkosti měst Gavi a
Nenmara ve státě Kérala a v horách Nilgiri ve státě Tamilnádu. Kávovníkové třešně pro tento sběr byly vybírány z různých plantáží na základě velikosti a kvality. Naše káva Mysore Plantation A obsahuje čistá a přebraná zrna arabiky zpracovaná mokrou metodou. Má kulaté tělo s lehkou kyselinkou, jemně kořeněným charakterem a výraznými tóny mléčné čokolády. Na indických plantážích se pěstují především dva nejznámější druhy rodu Coffea, a to kávovník arabský (Coffea arabica) a kávovník robusta (Coffea robusta). Kávovníky rostou ve stínovém krytu a začínají kvést s příchodem hlavního období dešťů na přelomu března a dubna. Arabica se obvykle sklízí od listopadu do února, robusta od ledna do března. Kávovníky jsou pěstovány zpravidla drobnými zemědělci, kteří sklizeň kávovníkových třešní provádí ručně. Zrna jsou pak zpracovávána oběma způsoby, suchou i mokrou cestou.
Klasifikační systém
Indické kávy jsou klasifikovány podle zvláštního a poměrně složitého systému třídění s členěním na regiony. Obvyklé hodnocení káv je založeno na velikosti zrna a počtu defektů. Jakost kávy se pak označuje písmeny, přičemž nejkvalitnější zrna nesou označení PB (perlová zrna), následuje jakostní skupina A, AB, B, C atd. Klasifikována jsou i zrna, která mají horší jakost než C. Týká se to zrn hnědých a černých, poškozených a zlomkových, která jsou vyřazena ze všech předchozích kategorií. Kromě vizuálního vzhledu a velikosti zrna jsou kávy také identifikovány podle oblasti svého původu. Dalším krokem v klasifikačním systému je proces zpracování. Suchou, resp. přírodní metodou zpracovaná káva získává označení „cherry“. Káva zpracovaná mokrou metodou a praná kávovníková zrna arabicy mají přívlastek „plantation A“ (nebo jen Planta A) a morkou cestou zpracovaná robusta se označuje jako „parchment robusta“. Mezi speciální druhy kávy patří praná arabica označovaná jako Mysore Nuggets Extra Bold (nebo též Elephant Bean), Robusta Kaapi Royale stupně A a monzunové kávy. Monzunová káva vznikla vlastně náhodou. V době, kdy se káva z Indie do Evropy dovážela na plachetnicích, trvala doprava i několik měsíců. Zelená kávovníková zrna byla během cesty vystavena vysoké vlhkosti, která změnila jejich vlastnosti. Zrna získala žlutavý nádech a káva z nich připravená chutnala jinak. Spotřebitelé si tuto chuť oblíbili a vyžadují ji i dnes, kdy moderní přeprava zrn na lodích již nemá na jejich chuť vliv. Proto byl v Indii zaveden postup zvaný monsooning, kdy pěstitelé vystavují kávu během období deštů na několik měsíců monzunovému větru, aby napodobili podmínky dlouhé přepravy na plachetnicích. Tento proces snižuje aciditu kávy a zvýrazňuje sladké tóny.
Země: Indie
Odrůda: Kent / Catimor
Sklizeň: 2021
Chuťový profil: kulaté tělo s převládající sladkostí s tóny mléčné čokolády, vyvážená kombinace jemně kořeněného charakteru a mírné acidity
Region/oblast: Mysore
Pohoří: Západní Ghát Nadmořská výška: 1000-1200m
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.