Kenya Zahabu 100g
Detailní popis produktu
Ivurori (Embu County) Kenya Zahabu AB+
Káva s označením Kenya Zahabu AB+ pochází z produkce podniku Ivurori a patří mezi tzv. mikroloty. Jedná se o výběrovou kávu, u níž je kladen důraz na kvalitu, nikoli kvantitu. Pěstitelé produkují velmi omezené množství takové kávy, obvykle se jedná jen o pár pytlů. Mikrolotová káva se pěstuje ve vybrané oblasti a v určité nadmořské výšce, kde jsou nejoptimálnější podmínky pro její růst a zrání. Farmáři jí věnují zvláštní péči a zpracovávají ji zcela odděleně od ostatní produkce farmy, aby si káva zachovala své jedinečné vlastnosti. Cílem je nabídnout výjimečnou kávu určenou odrůdou, přírodními vlastnostmi krajiny, v níž byla káva vypěstována a metodou zpracování s vysokou eliminací defektů. Tato speciální káva nalézá také své speciální kupce, kteří jsou ochotni připlatit za její vysokou kvalitu. Keňská káva je považována za jednu z nejlepších káv. Vyniká bohatou chutí, výrazným aroma a vyšší aciditou, která je pro keňskou kávu typická. Kenya Zahabu AB+ je vyváženou harmonickou kávou se silným tělem s tóny mléčné čokolády a cukrové třtiny a jemným nádechem čerstvých jahod. Je skvělou volbou především pro přípravu espressa.
Podnik Ivurori
Výrobní podnik Ivurori je součástí malého družstva Kiangagwe Farmers Cooperative Society působícího v distriktu Embu ve Východní provincii. V nejbližším okolí má družstvo ještě další dva podniky Njeruri a Mururiri. Celkově společnost sdružuje na 2500 aktivních členů, kteří dohromady obhospodařují 250 ha půdy.
Na každého člena tedy v průměru připadá 0,1 ha určeného k pěstování kávy. Obvykle ale mívají farmáři daleko větší pozemky, na nichž pěstují kromě k
kávy i další kulturní plodiny a chovají hospodářská zvířata. Zpracování kávy v Ivurori probíhá tradiční keňskou metodou. Pěstitelé svážejí svou úrodu kávovníkových třešní do centrálního pracovatelského závodu, kde je z třešní nejprve odstraněna slupka a část dužiny, a poté se po dobu 24 hodin fermentují v betonových nádržích. Následně jsou zrna vyplavována proudem vody do mycích kanálů, v nichž se oddělují lehčí nezralá zrna plouvoucí na hladině od zralých hutných zrn klesajících ke dnu. Poté se zrna rozloží na vyvýšené speciální stoly a nechají se zhruba 3 týdny sušit na slunci. Na noc a v horkých obdobích se zrna zakrývají, aby sušení probíhalo šetrně a rovnoměrně a zrna byla chráněna před nežádoucí vlhkostí. Po vysušení, roztřídění a konečné kontrole jsou zrna připravena k prodeji. Prodej kávy v Keni probíhá na pravidelných týdenních aukcích v hlavním městě Nairobi. Tento systém podporuje konkurenci a zvyšuje tlak na kvalitu kávy. Kávovníkové plantáže v distriktu Embu se rozprostírají především na nižších svazích východní strany masivu Moutn Kenya v nadmořské výšce od 1250 do 1800 m. Stejně jako jinde v Keni, je i zde sopečná půda bohatá na dusík, která je pro pěstování kávovníků ideální.
Země: Keňa Sklizeň: 2021
Chuťový profil: harmonické souznění jahod a cukrové třiny vytváři příjemně kulaté tělo s tóny mléčné čokolády
Region/oblast: distrikt Runyenjes, Embu county Nadmořská výška: 1650m
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.